Proč nejet do Panamy

Každá země má svoje pro a proti, tak vám teď napíšu, proč do Panamy nejezdit:

Je tam děsný vedro a dusno. Pořád. I v noci. No, na horách je to v noci trochu lepší.

Všude je hmyz - mravenci, švábi, housenky, pavouci, komáři a štípací mušky. Neuniknete. Žádnej repelent nezabral - zkoušeli jsme čtyři různé. A to jsou některý druhy hmyzu poměrně nebezpečný - když se dotknete jedný housenky, tak vás to bude strašně štípat, ale další vám může způsobit ochrnutí. A když vás štípne pavouk, tak může bejt i po vás. A vy nevíte, kterej hmyz je ten nebezpečnej! Jeden druh mravenců se jmenuje "fire ants" a to pojmenování není jen tak. A to ještě ten hmyz přenáší lahůdkový nemoci - horečku dengue, malárii a podobně.

Pořád se něčím mažete a stříkáte. Zejména krémem na opalování (pokud je zataženo a vykašlete se na to, jako poprvé my, tak pak už na to nikdy nezapomenete) a repelentama, který zaberou na jednu breberku z deseti a i tak se to vyplatí.

Pokud jste kuřáci, tak si nezapálíte. Ani v hotelu na pokoji, ani v restauraci, ani na ulici. Vůbec nevim, jak to tam kuřáci řešej.

Ovoce a zelenina jsou drahé. A to i ty, které se pěstujou přímo v Panamě. Kilo banánů vyjde stejně jako u nás. Ale musím uznat, že ty v Panamě jsou lepší.

Potřebujete se někam dostat včas? Vezměte si taxik nebo Uber. Jízdní řády neexistujou, musíte prostě počkat až to pojede.

Na úřadech je to stejný jako u nás. Na poště jsme byli 3x a pokaždý to samý - za okýnkem čtyři lidi. Pět minut v průměru trvá, než si vás všimnou. Když jim řeknete, co potřebujete, tak vám to odkejvou a začnou dělat něco jinýho. Za dalších pět minut začnou dělat co potřebujete (v našem případě koupit známky na pohled). Tempo mají pomalejší než lenochod (lenochoda jsme tam viděli, takže můžeme posoudit).

Časté výpadky elektřiny. A vzhledem k tomu, že je většinou na elektřinu napojený i čerpadlo na vodu na sprchování, tak když se vrátíte večer z pláže, nemůžete si ani rozsvítit, ani se osprchovat od soli a písku, natož abyste si v tom vedru pustili větrák nebo klimatizaci...

Po některých ulicích byste se s chutí a foťákem na krku neprošli. Po některých klidně jo, ale místní vás varují, že po setmění tam chodí jen lidi, co chtějí spáchat sebevraždu. A vy nevíte, který části města to jsou.

Tak, a teď se můžete objektivně rozhodnout sami :-)





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu