Poznámky z Panamy

Takže vážení, Panama je země zaslíbená a teď vám napíšu proč:

Je tu pohodové tempo žití a pohybu. Při průměrné teplotě 30°C a vlhkosti 80% to ani jinak nejde. Když jsem se snažila rychlou chůzí dojít před autobus, abych zjistila kam jede, tak mě zastavil děda gestem ať zpomalim. A pak mi přes několik dalších lidí zjistil, odkud nám jede bus.

S tím souvisí: všichni jsou milí a snaží se pomoct, když se zeptáte.

V metru, které postavili za 4 roky a má 14 stanic a 14 km, je telefonní signál. Ano, ta čísla jsou dobře. A vsadila bych se, že je tam i internet. A jezdí se za 8 Kč jedna jízda. A stálo v přepočtu 40 miliard Kč. A teď si vygooglete trasu D v Praze.

Příroda je nádherná. I když podstatnou část pralesa vykáceli. Fauna i flóra je úžasná, nedokážu si představit, že je u nás turista nadšenej z toho, že potká divoký prase nebo kosa. Zatímco lenochod nebo tukan...

Pokud jste nekuřáci, tak budete spokojení. Od roku 2008 se tu nedá kouřit skoro nikde, všude jsou cedule. Za našeho 24denního pobytu jsem viděla kouřit 3 lidi. Jeden místňák, druhej byl cizinec a třetí recepční našeho hotelu, hned kousek od cedule zákaz kouření.  😁

Je tu fakt dusno a vedro. Ale když je vedro největší, přijde déšť. A vy ho vítáte. Upřímně - nedokážu si přestavit návštěvu Panama city v období sucha. To bych dala jako trest pro zvlášť nebezpečné a nepřizpůsobivé vězně.

Kupodivu i přes to vedro, tu lidi nesmrděj a jízda v MHD tak nepřipomíná syrečkovou továrnu, která před rokem zkrachovala a syrečky nechali za odměnu opalovat se na slunci. Určitě i proto, že:

Klimošky v dopravních prostředcích. To taky ani jinak nejde. Jinak by se člověk ihned po vstupu vypařil.

Nemovitosti jsou tu fakt levný. Za milionšestsettisíc barák s terasou? V pohodě.

Za 15 Kč malý pivo v plechovce. A je fakt v pohodě dobrý.

Skoro všechny autobusy jsou pařící. Tzn. hraje tam taneční hudba na plný koule.

Jídla dávaj poměrně velký porce. Najedli jsme se všichni čtyři s dětma ze dvou jídel v restauraci. Jídlo v těch levnějších stojí zhruba stejně jako u nás.

Jestli jste jedli někdy mango, tak zapomeňte. To, jak chutná přímo ze stromu, to je něco úplně jinýho. Třeba jablka nebo hrušky jsou tu lehce dražší, ale chutnaj skvěle.

Báli jsme se koupit čerstvý maso. Ale jako kuře ze sámošky? Vonící jako maso? Který se při smažení nedusí, ale fakt smaží?

Vajíčka tu, stejně jako třeba v Brazílii, neskladujou v lednici. Přesto se po uvaření na tvrdo nemusí ani solit, protože jsou dobrý samy o sobě.

Na jednu práci tu maj 4 lidi. Ať třeba opravujou silnici, lodníci na výletní lodi když uvazujou loď, na poště... jeden člověk maká a další tři se na to koukaj. A pak se třeba někdy i vystřídaj, ale to nemůžu potvrdit.

Lidi jsou tu ohleduplný. Žádný tlačenice, předbíhání ve frontě, vrážení košíkama do sebe v obchoďáku. A ten ukázkovej vstup na jezdící schody z metra! Lidi si automaticky dávaj přednost. A když je nevidíte a zabíráte celou uličku, tak buď v klidu počkaj, nebo se v pohodě dovolej a nikdo do vás netrpělivě nestrká.

Panama má podstatnou část hranic s mořem, takže ryby, krevety, mušle, humři... a vše čerstvé! Mňam!

Snadná doprava všude. Zapomeňte na zastávky a jízdní řády. Autobusy jezdí v poměrně krátkých intervalech a stačí znát trasu a mávnout si. Ve městě i mimo město. Navíc autobusy do měst, která turisti navštěvují nejčastěji na sebe navazují v řádu minut, takže i s přestupama na dvou, třech místech neztrácíte čas. Hned si vás odchytí pikolík z nádraží a nasměruje vás na ten správný spoj. A nic za to nechce.

Poměrně málo turistů, nejvíc jich je na Panamskym kanále a dvou souostrovích, ale i tam se dá najít kus pláže bez lidí úplně bez problémů. Je tu ale poměrně velké množství lidí z Ameriky nebo Evropy, který se tu usadili a mají hotýlek, restauraci nebo učí lidi surfovat. A oni ví, proč se tu usadili :-)

Takže balte kufry, Panama čeká!






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu