Malinová zavařenina
Malinovou zavařeninu už nikdy, NIKDY, ale OPRAVDU NIKDY nedělám! Báječný nápad ozvláštnit spižní skříň a vánoční cukroví malinovou marmeládou se změnil v podstatě v boj o život.- Přijedu na samosběr malin. Naštěstí už nebylo takový vedro jako předešlý den, jenom 26 stupňů Celsia. Dokonce občas přeběhl přes oblohu i mráček a tak jsem se za dvě hodiny sbírání stihla jen drobně opotit.
- Při placení nasbíraných malin mi oznámil jakýsi studentík za kasou, že jestli chci maliny na marmeládu, tak si je můžu, za stejnou cenu jako jsem je dvě hodiny v potu tváře sbírala, zakoupit i u nich, protože jim je z obchodu vrátili lehce pomačkané a tedy připravené na zpracování. Měla jsem sto chutí přeskočit stolek a omlátit mu váhu o hlavu. Místo toho jsem mu se skřípěním zubů poděkovala a nasupeně odkráčela do auta.
- Po příjezdu domů jsem maliny propláchla, dala do hrnce a začala zahušťovat želírovacím cukrem. Nepřečetla jsem si ovšem na krabici tučně zvýrazněné písmo, které hlásalo, že se má ovoce odvážit v přesně daném poměru a množství se nemá dělat z dvojité dávky. Po půl hodině míchání mi bylo jasné, že hmota jentak nezhoustne. Vyndala jsem poslední naději - malý balíček jakéhosi Gelfixu, který ze šťávy udělal alespoň trochu hustší šťávu.
- Dala jsem se na pasírování přes sítko, jako to dělám u ostružin. Jedna věc, kterou jsem do té doby netušila, je na malinách zajímavá: maliny obsahují totiž daleko menší zrníčka, takže asi polovina jich přes běžné kovové sítko v klídku projde.
- Na mě si zrníčka nepřijdou! Vytahuji rychle sítko na čaj a leju do něj první naběračku. Sítko se okamžitě ucpává a neteče skrz něj vůbec nic.
- Vzpomínám si na tátovu radu, a to, že se pasíruje přes plátýnko. Přes něj zrnička neprojdou! Utíkám pro dětskou plenu, kterou na rychlo zbavuji chloupků lepícím válečkem.
- Pleny, které doma máme mi naši schovávali ještě po mě, když jsem byla malá a tak se plena po chvilce pasírování protrhne a zrníčka se vysypou přímo do nádoby, kde je už marmeláda bez zrníček.
- Vytahávám naštvaně další nádobu a vracím se potupně ke kovovému sítku. V tu chvíli už se kuchyně proměňuje pomalu ve scénu katastrofického filmu. Červené fleky po celé kuchyňské lince, dlaždičkách, na triku, na zemi, dvě zašpiněná sítka, roztržená plena s vyhřezlou červenou hmotou podivné konzistence, hrnec, vařečka, plotna, vše vypadá jak po zásahu maniaka vraždícího motorovou pilou.
- Kašlu na to, tak prostě budou v marmeládě malá semínka.
- Než stihnu marmeládu propasírovat, tak mi v misce vždy trochu ztuhne a těžko se pak přelívá do skleniček. Při posledním přelívání se mi napůl ztuhlá hmota o velikosti dvou polévkových lžic vysype na (do té doby čistou) sukni a z té na podlahu.
- Sklenice naplněny a otočeny dnem vzhůru. Zhruba hodinu uklízím vzniklý bordel.
- Po ztuhnutí zjišťuju, že tři sklenice se mi "nezacvakly" a musím tedy vyndat další hrnec a marmelády zavařit.
- Volá kamarádka, že má depku a tak házím oblečení do pračky a ráda se nechávám pozvat na rychlou sklenku vína, po které mi ani nevadí, že mám malinovou marmeládu na loktu. Vlastně mě zachránila od psychického kolapsu.
- Po návratu zjišťuju, že jedna sklenice, zrovna určená jako dárek, se mi stále "nezacvakla".
- Dávám prádlo na sušák a jdu dělat zlatou a jedinečnou, báječně rychlou a jednoduchou ostružinovou marmeládu.
- Z této pomalu celodenní práce je prosím 5, ano, čtete dobře, celých 5 sklenic malinové marmelády. Na fotce si můžete všimnout, jak u té jedné - mrchy - zůstalo vypouknuté víčko.
Komentáře
Okomentovat
Každý komentář zde z vás udělá lepšího člověka!