Část 2
... pokračování...

Žena na mateřské, a později i rodičovské "dovolené" má snahu vyjít z bludného kruhu hovínek, mlíka a blinkání, ale nemá moc z čeho čerpat. Její hlavní náplní práce a její šéf je teď její dítě. A to velí, že si chce prohlížet jednu knížku každý den pořád dokola. Navíc v prvních měsících, vlastně skoro celý první rok (někdy i o dost déle) ani nemluví! To je pro ženu, která do té doby říkala víc jak 16 tisíc slov denně a je zvyklá od svého muže na zapojení se do konverzace (rozuměj: "Hmmm", "Vážně?" a "Jojo, vim") přímo likvidující!
Proto si matka najede na svůj vnitřní monolog. Později se i odváže, protože jí vlastně nemá kdo posuzovat a oponovat a klidně si nahlas, vstříc malinkému němému dítěti, říká věci jako: "Tak pojď jdeme luxovat", "Ježiš vždyť jsme včera nevyndali prádlo z pračky!" nebo oblíbené v obchodě: "Počkej, co jsme to chtěli...?"
Když už si matka najde chvilku na setkání s kamarádkou, probíhá jejich konverzace docela legračně, zejména pokud kamarádka své dítě ještě nemá. Matka má potřebu se vypovídat, protože má přetlak všech slov, která se jí týdny hromadí v hlavě, zatímco bezdětná kamarádka jen přitakává a nemá šajn o co jde. Místo každého třetího slova pak taková matka navíc používá dost zavádějící výrazy: "eeee", "no tamto" a "ty víš co myslim". Pokud se kamarádka dostane ke slovu, snaží navázat konverzaci o běžných věcech, zásadních pro téměř každou ženu, jako je nakupování, snaha o zdravou výživu a ta kráva Milena z práce, ale takového hovoru bohužel matka malého dítěte není úplně schopna. Kromě nedostatku slovní zásoby narazí také na nedostatek jiných zajímavých zážitků než vyrašení exémku.

... pokračování příště...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu